Jsem zasnoubená!! A co dál??

20:49

Svatební přípravy

Po zásnubách:

    v první řadě gratuluji k zásnubám :) A co Vás čeká teď? No, nebudu lhát, není toho málo.

  • Měli byste si s Vaším snoubencem nejprve sednout a popovídat si o tom, jakou má každý z Vás představu o svatbě. Zda ji chcete mít do roka, do měsíce nebo až někdy v budoucnu. Jak velkou byste ji chtěli mít, kolik lidí pozvete, zda chcete sňatek církevní nebo občanský. Svatbu v kostele, na matrice nebo někde venku v přírodě? Zda stojíte o hostinu, na kterou pozvete jen některé hosty nebo uspořádáte velký raut a pozvete všechny? Je možné, že se na spoustě věcech neshodnete. Každý má trochu jiné představy, dejte si čas a promluvte si o tom za nějakou dobu znovu. Určitě se nakonec shodnete na nejlepším možném řešení. Nezapomínejte, vztah je o kompromisech. :)
  • V dohledné době byste také měli své plány oznámit rodičům a blízké rodině, ale i blízkým přátelům, samozřejmě tedy pokud neplánujete tajnou svatbu. Pokud se rodiče ještě vzájemně neznají, bezpodmínečně je seznamte ještě před svatbou.

  • Nezbytně nutné je také shodnout se, kolik financí chcete a můžete do svatby investovat. Zda to budete platit půl na půl nebo pouze jeden z Vás, či Vám snad něco přispějí rodiče? Můžete si vysnívat drahé šaty, svatbu na zámku, mnoho dekorací, ale celé plánování svatby se ve finále odvíjí pouze od částky, kterou jste schopni do svatby vložit. 

  • Jedním z nejdůležitějších kroků je asi výběr místa a data. Občas je velký problém najít hezké volné datum, zrovna v místě, kde jste si vysnili svůj svatební den. Proto vybírejte vždy s co největším předstihem. Samozřejmě na úřadě s tím takový problém nebývá. Horší jsou obřady v kostelích, na zámcích, v parcích, zahradách a dalších známých a oblíbených místech.
  • Stejně tak se musíte rozhodnout, zda se svatební hostina, případně raut bude odehrávat na stejném místě jako byl obřad nebo se budou muset svatební hosté společně s Vámi někam přesouvat. V tom případě se snažte vybrat takové, které není moc vzdálené od obřadního místa. Rezervaci proveďte také včas, ať není daný termín obsazený. Určitě nejprve restauraci navštivte, případně si domluvte schůzku s cateringovou společností a některá jídla ochutnejte. Dobré jídlo je základ! To Vám řekne návštěvník každé svatby. :) Před svatbou se určitě sejděte ještě jednou a sestavte finální svatební menu. 
  • Pro výběr místa a domluvení svatební hostiny je nutné znát počet pozvaných hostů. Proto si sepište rodinu a přátele, které chcete pozvat, případně se jich předběžně zeptejte, zda budou chtít přijít. Ať můžete kalkulovat s nějakým přibližným počtem. V případě svatební hostiny a večerní párty se rozmyslete, zda budete moci pozvat všechny hosty na celý den nebo to budete muset nějakým způsobem rozdělit a například přátele pozvete až na večer. 
  • Po sepsání hostů, potvrzení vybraného místa a obdržení předběžného rozpočtu za občerstvení, můžete začít sepisovat prvotní tabulku výdajů. V tuto chvíli vidíte, kolik peněz Vám přibližně zbývá na svatební šaty, doplňky, květiny, dort, prstýnky, výzdobu atd.
  • Vyberte si dvě osoby, které jsou Vám v životě nejbližší a požádejte je, zda Vám půjdou za svědky. 
  • Pokud plánujete církevní sňatek nezapomeňte oslovit faráře, kterého si přejete, aby Vás oddal. Pokud nejste oba dva nebo jeden z Vás křtění, měli byste podstoupit také předmanželskou přípravu, která někdy trvá i několik měsíců. 
  • A teď už můžete začít s detailnějším plánováním stylu svatby. Do které barvy ji chcete ladit. Jaké dekorace, květinovou výzdobu atd. tam chcete mít.
  • Pokud budete mít na svatbě družičky, či mládence, také je nezapomeňte včas oslovit, popřípadě jim sdělte vaše přání ohledně jejich barvy oblečení apod. Měli by ladit s barvou a stylem svatby. 
  • Oslovte svědkyni, kamarádku, maminku, sestru, aby s Vámi šly vybírat svatební šaty. Vyzkoušejte si různé střihy, často Vám nemusí sedět zrovna ten, o kterém jste si mysleli, že bude nejvhodnější. Navštivte klidně i několik salonů, dokud si nebudete jistá, že jste našla ty pravé. Následně k nim vyberte doplňky jako jsou boty, náušnice, závoj, rukavičky, bolerko, podvazek, květina do vlasů, ale to už vše záleží na Vašem stylu.
  • Vyberte spolu se snoubencem také oblečení pro něj. Zda chce mít něco netradičního nebo běžný tmavý oblek. Košili se pokuste sladit s barvou vašich šatů a kravatu případně s barvou, do které je laděna svatba. 
  • Vyberte a objednejte si snubní prsteny. Vybírejte pečlivě. Prsteny jsou na celý život.
  • Zamluvte si fotografa, případně kameramana. Vždy si nejprve prohlédněte jeho práce z jiných svateb, ať víte, co máte očekávat. Každý fotograf i kameraman má trochu jiný styl, tak ať pak nejste překvapeni. Také si pevně stanovte ceny. 
  • Pokud máte na svatbě zájem o jinou hudbu, než z Vaší MP3, vyberte si kvalitní kapelu, která hraje styl, co se Vám líbí nebo oslovte svatebního DJ, který umí i moderovat, svatební hosty trochu vyburcovat k tanci a zároveň i pobavit. Opět se předem domluvte na ceně.
  • Vyberte si hudbu ke svatebnímu obřadu a na první novomanželský tanec.
  • Pokud zvete nějaké hosty, kteří přijedou z větší dálky, nezapomeňte se jim postarat o ubytování. Je-li to možné, nabídněte jim několik alternativ, ať si sami vyberou. 
  • Dobře si rozmyslete, jaký byste chtěla svatební účes a líčení. Najděte dle referencí schopnou kadeřnici a vizážistku a domluvte si s nimi zkoušku. Pokud jste spokojená, domluvte se na ceně a zarezervujte si je na svůj svatební den.
  • Připravte si přibližný časový harmonogram svatebního dne. 
  • Vyberte a objednejte, případně si sami vytvořte svatební oznámení, pozvánky ke svatebnímu stolu, kartičky se jmény ke stolu, případně kartičky pro potvrzení účasti na svatbě, ať potom můžete potvrdit přesný počet restauraci / cateringu. Můžete si také pomalu rozmýšlet zasedací pořádek hostů u svatební tabule. 
  • Objednejte svatební dort (případně cukroví, koláče).
  • Rozešlete nebo rozvezte svatební oznámení spolu s pozvánkami ke stolu a potvrzením účasti. 
  • Objednejte si svatební kytici, také kytice pro maminky, svědkyni, korzáž pro ženicha. Květinovou výzdobu stolů, obřadního místa. Vše by mělo být ve Vámi vybraném stylu, tak aby se to hodilo k nevěstiným šatům a celé svatbě. 
  • Během toho všeho plánování, můžete také průběžně nakupovat různé dekorace, ozdoby, stuhy, ubrousky, brčka, balonky. Vymýšlet svatební zábavu, aby se hosté nenudili např. v době Vašeho focení.
  • Nezapomeňte si také včas rozmyslet, zda uskutečníte bezprostředně po svatbě nějakou svatební cestu nebo ji odložíte až na později. 
  • Také se se snoubencem dohodněte, zda budete chtít dělat rozloučení se svobodou. Jestli uspořádáte nějakou společnou párty nebo si ten večer užijete každý sám nebo pro Vás rozlučku připraví přátelé. Více v mém článku Rozlučková párty   Rozlučková párty 2
  • Asi tak týden před svatbou si nezapomeňte znovu vyzkoušet svatební šaty a ženich oblek. Rozlučte se se svobodou, jak nejlépe to dovedete. :) Ale všeho s mírou. :) 


A pak už jen dolaďujte detaily. Snažte se si užít vše bez stresu. Těšte se na svůj den. ¨


Den před svatbou

  • Vyzvedněte si svatební šaty a oblek (pokud vše již nemáte doma).
  • Vyzdobte místo obřadu, hostiny a večerní párty. 
  • Přivezte na místo konání všechno cukroví, dort atd. 

Svatební den

  • Připravte si doklady a snubní prsteny.
  • Ženich by měl ráno vyzvedávat svatební kytici pro nevěstu a květiny pro maminky a svědkyni.
  •  Navštivte kadeřnici a vizážistku. Nechte se pořádně hýčkat, prostě tak, abyste se cítila jako princezna. :)
  • Nenechte se ničím rozhodit. ;) A pořádně si ten den se svým MUŽEM užijte. ;)

Po svatbě 

nezapomeňte vyřídit výměnu dokladů, nahlásit změnu příjmení příslušným orgánům. Poděkujte všem, kteří se svatby zúčastnili jako hosté a pošlete jim svatební fotografie. 

Buďte na sebe hodní, milujte se a vzpomínejte na tento den, jako na ten nejkrásnější ve Vašem životě.
Tak jako my. :)


Bohužel, já jsem takto nachystaný svatební harmonogram, aneb, jak nejlépe postupovat při svatebních přípravách, při své svatbě neměla. A tak jsem se ho pokusila tak nějak sepsat alespoň pro Vás.:) Třeba to někomu pomůže! 
Neměla jsem ani svatební diář, ani koordinátorku, ani žádného poradce. Na svatbě jsem byla pouze jednou v životě jako host. Nehledala jsem si informace na internetu, prostě jsem se tak nějak řídila vlastní intuicí. Vlastně mě ani nenapadlo, že bych mohla nějaké rady někde najít. 
Na svatební přípravy jsem měla  necelé 4 měsíce. A zvládla jsem to. :) 
Stačil mi pouze malý linkovaný blok, jedna propiska a pinterest.com :)
Nevím tedy, jestli Vám tady mám radit zrovna já, můj svatební harmonogram probíhal v úplně opačném a dost zamotaném pořadí, než uvádím výše. :) Má svatba začínala pořízením bot, od kterých se následně odvíjela barva svatby, od jediného volného termínu fotografa se pak odvíjelo místo a datum. :) Měli jsme zamluvené místo, raut, fotografa, DJ a barmana dříve, než jsme vůbec stihli rodičům oznámit, že jsme se zasnoubili. :) Šaty, které jsem měla 3 měsíce doma, jsem těsně před svatbou prodala a koupila si jiné. Kvůli manželově košili jsme udělali několik internetových objednávek, projezdili několik měst, krajů a dokonce i zemí, abychom ji nakonec sehnali v našem malém městečku v pidi obchodě. Trávili jsme hodiny, dny a týdny vyráběním dekorací, protože jsme si prostě vše chtěli udělat sami. :) Bílé pivoňky do mé kytice byly týden před svatbou k nesehnání. Oddávající se opozdil, obřad se posunul, přípitek měl naprosto jinou barvu, než měl mít. A v největším finále - 10 minut do obřadu - se mi zasekl zip u svatebních šatů a nešel ani nahoru, ani dolů. :) Prekérní situace, že? :) 
A víte co? Byl to ten nejkrásnější den v našem životě!! Den s velkým D!
Možná proto, že přes množství lásky a štěstí, které v nás ten den panovalo a přes úsměv, který nám z tváře za celý den nezmizel, jsme prostě stresu a nervozitě nedali absolutně žádný prostor. 
Jak se říká: ,, vždyť ono se to nepo... ne?" :)

Doporučuji přečíst článek 20 svatebních rad  - psáno z mého pohledu, prostě od srdce. :)

Jestli se chcete o naší svatbě dozvědět více, sledujte i nadále můj blog nebo fb stránky. :)
Pracuji na tématech: svatební šaty, snubní prstýnky, styl a dekorace..




You Might Also Like

3 komentářů

  1. Děkuju moc za tenhle článek, věřím, že se mi jednou bude moooc hodit!! :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně tuto otázku jsem si pokládala před dvěma lety. Manžel, tehdy přítel, mě požádal o ruku a já jsem vůbec nevěděla, co mám dělat :-D . Samozřejmě jsem mu řekla Ano, ale co dál? Co zařídit jako první, jak všechno zorganizovat, aby se na nic nezapomnělo, no prostě chaos :-D . Nakonec jsme na nic důležitého nezapomněli a svatba se nám vydařila na jedničku a teď na ni máme krásné vzpomínky v podobě snubních prstenů a fotografií.

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe