Marathon Budapest

23:27



Z vášnivého cyklisty se kvůli nedostatku času stal spíše vášnivý běžec, který má nyní za sebou již svůj třetí maraton. Ano, řeč je o mém všestranně nadaném muži. A jelikož na jaře nějak nebyl čas trénovat na maraton v Praze, napadla Toma taková bláhová myšlenka, přihlásit se na podzimní maraton v Budapešti.  Nápad to byl hezký, ale přece tam nepojede sám, že? A tak velmi chytře věnoval startovné na budapeštský maraton k narozeninám svým dvěma kamarádům (myslím, že ho za tento veledar budou proklínat až do smrti). :D

Startovné bylo kupováno poměrně hodně dopředu, takže v tu dobu nikdo z nich nemohl tušit, jak na tom bude v letních a podzimních měsících fyzicky a jak moc bude pracovně vytížen. Což se také následně podepsalo na četnosti a délce tréninků. Tom se snažil chodit často a všude, kde to bylo jen trochu možné. Dá se říct, že se vzhledem k jeho neustálému cestování, doslova ,,proběhl,, kus světa. :) Klukům se po dlouhém létě do žádných velkých sportovních výkonů moc nechtělo. :)
A najednou to bylo tady -sobota - 10.10. -  8:00 - 3 auta - 12 lidí - z toho nakonec 4 běžci (ještě se přidal kamarádův tatínek - jehož umístění a čas v jeho věku doteď nechápu). :)

Po několikahodinové cestě se před námi konečně rozprostřela Budapešť. Blížili jsme se víc a víc do centra, až nám navigace zahlásila, že jsme na místě. Stáli jsme přímo před synagogou (jednou z místních památek), což se nám zprvu moc nezdálo. Ovšem pán, kterého jsme kontaktovali kvůli ubytování, vyběhl z domu naproti a ujistil nás, že jsme opravdu správně. Nasoukali jsme se do výtahu a v 1. patře jsme vystoupili rovnou do krásného obrovského bytu se čtyřmi apartmány. Pán se nám snažil svou maďarskou angličtinou předat informaci, že bydlíme v největším epicentru všech klubů a barů v Budapešti, abychom toho určitě využili! Přesně to! běžci, kteří potřebovali jít brzy spát, aby byli ráno ve formě, potřebovali slyšet. :)
Pánovi jsme zprvu moc nevěřili, avšak kluci, kteří přišli v neděli v půl 6 ráno, nás přesvědčili o jeho pravdomluvnosti. :D

Já jsem si ještě v sobotu s přáteli prošla celou Budapešť, která mne velmi mile překvapila. Je to opravdu krásné město. I se zataženou oblohou mělo své kouzlo.  Můj muž si dal zatím s klukama 5 km běhu, aby prozkoumali, kudy se ráno dostanou na start a pak jsme se všichni společně sešli v hospůdce. Padlo pár piv a drinků, místní speciality k večeři a běžci se kolem půlnoci odebrali ke spánku. Pár z nás šlo solidárně s nimi, ale tvrdé jádro dorazilo skoro za svítání. :)


Od 8mi se sedělo u snídaně a do mapy se zakreslovaly místa, kam se musíme dostat my ,,podporovatelé a fanoušci,, abychom unaveným jedincům podali záchranné gely, magnesia a ionťáky, zatleskali jim a povzbudili je.


Vybrali si 6,14 a 29 kilometr. Naštěstí pro nás to bylo vše dost blízko u sebe. Akorát do cíle jsme museli přejet metrem, abychom svým fotoaparátem stihli zachytit výrazy ve tváři po zdolaných 42 kilometrech. :) Vzhledem k trénovanosti jedinců, bylo jasné, že kluci nepoběží závod společně, ale Tom někde více vpředu, z čehož vyplývá, že já budu muset být na všech stanovištích o něco dříve. Na šestý km jsme vyrazili společně. Náš mírně podnapilý kamarád, který se vrátil z párty teprve před pár hodinami, se nám urputně snažil vnutit, že zná skvělou zkratku, kterou tam dojdeme určitě dříve. Vypadal dost sebejistě, takže jsme ho následovali. Po 15 minutách křižování uliček z něj vypadlo, že vlastně ani neví, kam jdeme, že si myslel, že šestý km je někde u řeky, tak nás vede tam. Ale, že vlastně ani neví, proč si to myslel. Přiznávám, následovat ho, nebylo to nejlepší rozhodnutí v mém životě, dost mě totiž tlačil čas. Když jsme se konečně doplahočili s deštníky a pláštěnkami na km č. 6, právě kolem nás probíhali běžci s praporkem, na němž byl nápis 3:30. Tom měl ale jasný cíl, zaběhnout maraton pod 3:15. A proč? Částečně určitě kvůli svému osobáčku, ale i z jiného důvodu. Vidět totiž běžet našeho neoblečeného kamaráda z domova na náměstí pouze v teniskách Nike, to si myslím bude slušná podívaná. Ach ty sázky po pár drincích aneb pod 3:15 to v životě nedáš!

Ale vraťme se na šestý kilometr..  Po tom, co se kolem mě mihl praporek s časem 3:30 ve mně zatrnulo, zastavil se mi dech a v hlavě mi běžely černé myšlenky, co jsem to za hroznou manželku, když jsem nebyla na svém místě, když tudy probíhal a potřeboval mě můj muž. :( Co si teď počne? Vyndala jsem tedy mapu a přemýšlela, jak jinak bych mu mohla nadběhnout, abych mu trošku toho cukru, pití a magnezia předala. Jenže trasa pokračovala za řeku, takže už jsem neměla šanci ho někde zastihnout. Kamarád uznal, že teda jako sorry a že je to teda dost v pr.. :D což mi opravdu velmi výrazně pomohlo. :D
Najednou jsme v dálce spatřili běžce ve žlutočerném, že by to byl Tom? Rychle jsem vběhla do trasy, předala to nejnutnější a stihla říct jen: ,, já už myslela, že jsi mi utekl, vždyť běžíš až jakou dobu za 3:30, dělééj!" Následujících 8km jsem byla opět v depresích, jaká jsem to strašná manželka, že místo, abych ho povzbudila, tak jsem mu vlastně jen řekla, jak špatně běží. :D
Na 14km už nás míjel dávno před praporky 3:30, takže bylo jasné, že do toho dost šlápnul. Počasí už se naštěstí také umoudřilo. Tom běžel s úsměvem a vypadal, že je pln energie. Dokonce obětoval i pár vteřin a ztrátu plynulé rychlosti, aby přibrzdil a dal mi pusu. :) Tak asi nejsem zase tak špatná manželka. :)

Na 29 km už bohužel tak vesele nevypadal. Z jeho výrazu bylo patrné, že posledních 13 km bude boj. Udělala jsem poslední předávku, trochu ho povzbudila a vyrazila s už poněkud střízlivějším kamarádem na metro. V cíli byla spousta diváků. Takže najít to nejlepší místo na fotografii nebo dokonce video v cílové rovince nebylo vůbec snadné. Po dlouhém boji a strkanicích se mi konečně podařilo probojovat se trochu blíže k železným zábranám, vyndavám mobil, zapínám aplikaci a z reproduktoru nad hlavou slyším Thomas ........., Czech Republic. Oou.. To jsem asi trošku prokaučovala.. Zvedám hlavu, vidím, jak běží cílovou rovinkou, mobilem natáčím akorát tak své boty a nohy ostatních fanoušků a vybíhám podél mantinelů směrem k cíli. Nějakým záhadným způsobem jsem se v té rychlosti prodrala až do cíle, kde jsme se střetli v jeden moment.
Byl vyřízený, unavený, ale zároveň strašně šťastný. Hodinky mu ukazovali 3:11. Pro něj to byl osobáček, já byla pyšná, že to dokázal a všichni ostatní nejvíc šťastni! Přeci jen : TA SÁZKA. :)
Vyčkali jsme na ostatní běžce, všichni jsme se odměnili hamburgrem a vyrazili jsme k domovu.


Následně jsme z internetových statistik zjistili, že Budapešťského maratonu se zúčastnilo neuvěřitelných
27 860 běžců z 80 zemí světa.
Samozřejmě mnoho z nich běželo štafetu, ne celý maraton! 
Nejrychlejší zaběhnutý maratonský čas byl 2:25:18.
Tom získal krásné 247. místo ;) s časem 3:11:33.

Marathon Budapest - video
2:29 - Tom zachycen zezadu :D


Co nikdy nepochopím?

Jak sakra může někdo uběhnout maraton v tomhle kostýmu?????




Jak může někdo uběhnout maraton za 3:11???


Jak vlastně vůbec může někdo uběhnout maraton?? :D


Více na:

You Might Also Like

1 komentářů

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe