Americký Super Bowl

15:23


Myslím, že včerejší Super Bowl si prostě zaslouží vlastní článek. 

Americký fotbal jsem viděla vždy pouze v pubertálních amerických komediích, které byly stejně většinou spíš o roztleskávačkách, než samotném fotbale. :)
Když nás tedy před dvěma týdny pozval Tomův obchodní partner k sobě domů na sledování zápasu amerického fotbalu, pozvání jsme bez váhání přijali. 
Zaparkovali jsme před obrovským domem, ano, přesně takovým jaký znáte z amerických filmů a pomalu jsme se blížili k bílým dřevěným dveřím se zlatou kulatou klikou.
Uvnitř domu už bylo několik dalších hostů - dva obchodní partneři z Německa a jeden americký pár (blízcí přátelé domácích). Přivítali jsme se a následovali ostatní v prohlídce spodní části domu. 
Vše bylo perfektně naklizené a naleštěné. Nábytek masivní, dřevěný.
V domě se také nacházelo asi 5 naprosto zbytečných místností - jako třeba prázdná vstupní hala, naprosto zbytečná druhá jídelna, místnost pouze s jedním křesílkem uprostřed (asi místnost na čtení knih), no prostě bylo vidět, že ty místnosti nikdy nikdo smysluplně nevyužíval. :)
O suteréním bytě pro hosty, kině  - místnosti bez oken s plátnem přes celou stěnu, o kulečníkovém stole a venkovní vířivce se ani nezmiňuji. 
Z bot jsme se logicky nezouvali- nikdo se přece nezouvá (jen my u nás doma). 
Domácí seděli v obýváku v žabkách, tričku a kraťasech, pili drinky s ledem a za doprovodu různých výkřiků a nadávek sledovali zápas. Já mrzla v kozačkách a podzimním kabátě, schoulená v rohu koženého gauče, k ruce mi přimrzala sklenice plná ledu a vcelku neúspěšně jsem se snažila pochopit pravidla hry. 
Když jsem si šla nenápadně ke dřezu odebrat alespoň 4 kostky ledu ze sklenice, zůstala jsem stát v němém úžasu.
Kuchyně byla opravdu kolosálních rozměrů, bohužel bylo vidět, že krom mikrovlnné trouby a lednice tu asi nikdo nic dalšího nevyužívá. 
Možná kdybych věděla, že večer čekám hosty, připravila bych nějaké obložené talíře nebo jednohubky, nakrájela zeleninu, pečivo, ovoce, asi bych i něco upekla, do mističek nasypala pár brambůrek, tyčinky a něco dalšího na takové občasné zobání. Tady to ale tak nechodí.
Fast foody, rychlé jídlo za chůze, žádné velké vyvařování. Američani mají prostě jinou kulturu a vyhovuje jim to, netvrdím, že jsou takoví všichni, ale většina. :)
Pohostinnost tedy spočívala v tom, že na baru byly roztržené tři pytle brambůrek, dvě sklenice s palivými omáčkami a kousek nivy. V polovině zápasu se objednala pizza a brownies. Pizza se jedla na stojáka v kuchyni rovnou z krabice a brownies bylo tak sladké, že jsem po prvním a zároveň posledním kousnutí myslela, že mi vypadnou snad všechny zuby naráz. :D
Ale všichni byli spokojení a to je hlavní! :)
I já. Pizza kupodivu nebyla tlustá sladká buchta, jak jsme z USA zvyklí, ale těsto bylo překvapivě docela slabé a křupavé, pravda paprikové salámy byly trochu pálivé, ale k fotbalu a pivu těžko někdo objedná pizzu s ananasem (kterou mimochodem nesnášim) :D. 
Ale zpět k fotbalu. Během hry jsme byli zasvěceni do aktuální situace - Atlanta hraje o možný postup do finále Super Bowlu, ve kterém byla naposledy v roce 1998. Za běhu nám také byly tak trochu vysvětleny pravidla, bohužel opravdu jen trochu.
Hra to byla každopádně zajímavá a úspěšná, ve výhru Atlanty totiž nikdo moc nedoufal. 
Pro mě to byl ale hlavně nezapomenutelný zážitek a to nejen z fotbalu. Jsem ráda, že jsem mohla vidět jak praví Američani opravdu žijí, jak se stravují a jak určité věci prožívají. 
......................................................



Na včerejší zápas Super Bowlu jsme se těšili o mnoho víc. 

Chápejte : Super Bowl !!  Nechápete? Tak pro nezasvěcené několik faktů a zajímavostí. :)

  • Super Bowl je finálový zápas, kterým vrcholí play-off severoamerické National Football League v americkém fotbalu. Hraje se každoročně od roku 1967.
  • Super Bowl může hostit jen stadion, který má odpovídající vybavení. Mezi podmínkami, které si NFL dává, je například velikost alespoň 65 tisíc míst pro diváky, prostory určené velikosti pro programy pro fanoušky a pro média, dostatečná hotelová kapacita, oddělené tréninkové kempy pro oba týmy a také průměrná únorová teplota přesahující 10 °C.
  • Super Bowl je jednou z nejsledovanějších sportovních událostí přenášenou televizí. Super Bowl, hraný v únoru 2010, byl vůbec nejsledovanějším televizním programem v americké historii. Přenos sledovalo 106,5 miliónu diváku a překonal rekord poslední epizodu seriálu M*A*S*H, která se v čele žebříčku držela 27 let. :D :D
  • V roce 2015 byla sledovanost rekordních 114 milionů diváků v době přestávky dokonce 118 milionů.  Zní to paradoxně, ale hned vysvětlím proč. 
  • Hlavní přestávka = doprovodný program Super Bowlu! A nejsledovanější je právě z důvodu, že zde vystupují zpěváci populární hudby. Například právě v roce 2015 to byla Katy Perry.
  • V Houstonu v roce 2004 došlo dokonce ke skandálu, který měl dopad na celou televizní kulturu USA. Zpěvák Justin Timberlake při společném vystoupení strhl Janet Jacksonové část jejího kostýmu a ukázal kamerám její nahé pravé prso. Tento incident, který by v Evropě byl vnímán spíše jako vtipná příhoda, vyvolal u prudérních amerických diváků značné pobouření. Celoamerická aféra vedla mimo jiné k tomu, že se od té doby všechny přímé televizní přenosy opožďují o pár sekund, aby šlo příště podobnému incidentu zamezit. Kromě toho NFL ukončila svou spolupráci s televizí MTV, která přestávkovou show připravovala. V následujícím roce vystoupil v opatrnějším přestávkovém programu Paul McCartney. :D
  • Průměrná cena 30sekundového reklamního spotu během přenosu Super Bowlu je úctyhodných 5 milionů dolarů (krásných 125 milionů korun) . Některé spoty se vyrábějí speciálně a pouze pro tento okamžik. Nepsaným pravidlem posledních několika let je, že spoty, jež jsou ve finále Super Bowlu odvysílány, zpravidla patří mezi nejvtipnější, nejdůmyslnější a nejprecizněji provedené televizní reklamy vůbec.
  • Den Super Bowlu je považován za jeden z neoficiálních amerických svátků a je dnem s největší konzumací jídla po Dnu díkůvzdání. Američané pro tuto událost nakoupí jídlo v ceně 55 milionů dolarů. V den konání Super Bowlu Američané snědí 15 tisíc tun bramborových lupínků, 4 tisíce tun popcornu, 3,6 tisíc tun avokádové omáčky guacamole. Počet zkonzumovaných kuřecích křidýlek se odhaduje na 1,23 miliardy.  Den po Super Bowlu se zvyšuje prodej zažívacích sod a léků proti překyselení žaludku o pětinu. :D
  • V Las Vegas se uzavírají sázky nejen na výsledky, ale i třeba na to, jestli bude mít Lady Gaga na vystoupení o přestávce blond nebo tmavé vlasy.
  • Cena lístku na letošní Super Bowl se pohybovala od 3 - 5000 USD (75000 - 125000 Kč).
..........................................................................................

Aleš s Petrou nás na Super Bowl pozvali k ním domů. Kuřecí křidýlka, obložené talíře, brambůrky, domácí dip, pivo, prostě vše jak se patří. :) 
Přijeli jsme už hodinu před začátkem, aby nám Aleš mohl dostatečně vysvětlit pravidla. Předváděl kreace na koberci, tužka lítala po papíře a my těsně před začátkem hry konečně mohli říct: ,,Chápem!!"
!GO Atlanta Falcons GO! :)

No dobře, nejsem žádný velký fanoušek amerického fotbalu, ale tohle vás prostě pohltí, ještě když vyhrává tým, kterému ,,fandíte,, (v jehož městě žijete). 

První čtvrtina zůstala bez bodů. 
V druhé čtvrtině se Patriotům moc nedařilo a Falcons je převálcovali 21:3. 
Na celé vystoupení, tedy hlavně show, kterou měla Lady Gaga o hlavní přestávce se můžete podívat v tomto videu ZDE!
Myslím, že to stojí za to! :)



I my, kteří nejsme skalními fanoušky Lady Gaga jsme museli konstatovat, že to byla opravdu show, která se povedla.
Ve třetí čtvrtině se opět více dařilo Falcons, podařil se jim další Touchdown a svůj náskok zvýšili na 28:3. Chvíli před koncem třetí čtvrtiny se Patriotům ještě podařilo získat 3 body. 
Poslední čtvrtina tedy začínala za stavu 28:6. Žádnou velkou změnu nikdo nepředpokládal. Bylo to přece od začátku jednoznačné. Navíc 15 minut přece nestačí, aby Patrioti uhráli tři Touchdowny + nahnali ještě další body. To je naprosto nereálné. 
Nereálné se stalo skutečností a Patrioti vteřinu před koncem čtvrté čtvrtiny vyrovnali na 28:28. 
Poprvé v historii celého Super Bowlu se tak hrálo prodloužení. Bohužel nová hra nezačíná v polovině hřiště, tudíž stejnou šancí pro oba týmy. Hází se mincí - tým, který vyhraje - útočí. Vyhráli Patrioti. Hráli sebejistě a bylo vidět, že už je nic nezastaví. Atlanta by musela mít obrovské štěstí, aby se jí podařilo získat míč a proměnila tak obranu v útok. Nestalo se tak. 
Patrioti vyhráli Super Bowl 2017 a já ještě dnes ráno přemýšlela, jestli se mi to celé nezdálo. :( 


Včerejší Super Bowl byl plný rekordů! 
Byl vyhlášen jako NEJvětší zápas všech dob.
Patriotům se povedl NEJvětší obrat hry v historii Super Bowlu. 
Lady Gaga byla jednoznačně NEJlepší show v historii Super Bowlu. 
Úplně poprvé se v Super Bowlu hrálo prodloužení



Jsem opravdu moc ráda, že jsem to mohla vidět a zažít. :) 
....................................
Mimochodem.. Na adrenalin při českém hokejovém finále to ale stejně nemá. :)

Více na:

You Might Also Like

0 komentářů

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe