Dýňový koláč (Pumpkin pie)

14:38



Dýně, dýně, dýně, dýně, kam se podíváš. 
A není se čemu divit. Za okny už je sychravý podzim a dýně jsou připraveny na sklizeň. 
 I my jich máme na zahradě plno. 

Mamka vaří dýňovou polévku. 
Sestra peče excelentní dýňový koláč.
A já dýně používám převážně na podzimní výzdobu. :)

A co Vy?
Co třeba vyzkoušet právě ten excelentní koláč?
----------------------------------------------------------------------------------------
DÝŇOVÝ KOLÁČ

Korpus
2 a 1/2 hrnku hladké mouky
1 lžička soli
225 g másla
1/4 až 1/2 hrnku studené vody

Náplň
3 hrnky dýňového pyré (dýni rozpůlíme, vydlabeme a dáme rozkrojenou stranou na pečící papír do trouby (220°C), pečeme 50-60 minut, necháme chvíli vystydnout a vydlabeme lžící na zmrzlinu, vydlabané kousky nakonec rozmixujeme dohladka, pyré dáme na sítko vyložené látkou a necháme asi 5 hodin v lednici vykapat)
7 vajec
1 lžíce smetany ke šlehání
1 hrnek hnědého cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička soli
1 1/2 lžičky skořice
1 1/2 lžičky mletého zázvoru
1 lžička vanilkového extraktu
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
3 hrnky kondenzovaného mléka bez cukru

Postup
1. V robotu smícháme mouku a sůl. Přidáme máslo a postupně studenou vodu. Mícháme, dokud není těsto hrudkovité, ale při zmáčknutí drží. Pokud je stále moc suché, přidáme ještě trochu studené vody (po lžících). 
2. Těsto rozdělíme napůl, zabalíme do igelitových sáčků a dáme do lednice asi na 1 hodinu (můžeme zamrazit až na 1 měsíc).
3. Předehřejeme troubu na 190°C. 
4. Těsto rozválíme (jednu část si můžeme nechat na ozdobné lístky apod.) a vyložíme jím formu (25 cm), necháme asi centimetrové převisy, které zahneme. Dáme asi na 15 minut do lednice.
5. Smícháme 1 vejce se smetanou a potřeme okraje koláče. Spodek koláče propícháme vidličkou.


6. Vystřihneme kruh z pečícího papíru a dáme ho do formy tak, aby překrýval okraje. Na něj nasypeme fazole jako zátěž, aby nám těsto nevyskočilo.


7. Pečeme asi 15 minut, poté odstraníme závaží a pečící papír a pečeme dalších 15 minut, dokud nejsou okraje dozlatova. Necháme vychladnout.
8. Smícháme dýňové pyré, cukr, škrob, sůl, skořici, zázvor, vanilku, muškátový oříšek, zbylých 6 vajec a kondenzované mléko.
9. Snížíme teplotu v troubě na 175°C, do formy nalijeme dýňovou náplň a pečeme 35 až 40 minut.


Má sestra tento koláč peče velmi ráda a často. 
Máme ho pravidelně každý rok na Díkůvzdání. 


Pekla ho také na přání klienta s logem firmy.


Nebo třeba rodičům na 50tiny. 


DOBROU CHUŤ!! :)

Více na:


You Might Also Like

0 komentářů

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe