20 svatebních rad :) (20 wedding advice)

10:52


Úterní ráno.. Dva dny po svatbě.. Ležím v posteli a přemýšlím, jak začít.. Jsem plná dojmů, ale zároveň mi stále nedochází, že je ze mě vdaná paní, ne slečna, paní. Že přezdívka, kterou jsem byla častována 27 let, dle mého příjmení, už ke mě najednou nějak nesedí.. Že musím najednou použít úplně jinou větu, když zvedám telefon. Že se musím zítra na úřadech jinak podepsat. Že se paní pošťačce, která mi skoro obden nosí různé balíčky, najednou bude zdát něco ,,špatně,,. Že se najednou celá má rodina jmenuje jinak, než já. Že bych to už nebyla já? Ale ne, jsem to pořád JÁ :) Jen ještě o něco šťastnější, než dřív. Jméno je jen detail a to ostatní maličkosti.
Stejně tak, jako každý rok, celý leden píši dětem na tabuli rok 2014, i když už je 2015, věřím, že tuhle maličkost se změnou jména se také naučím, i když to třeba potrvá déle, než měsíc. :)
Důležité je, že ve mě samé se nezměnilo vůbec nic. Jsem to stále JÁ, jak mě všichni znají, jen ne slečna, ale paní. :) Možná více usměvavější, šťastnější a zamilovanější. :) A místo jednoho prstýnku teď nosím dva :)

Sobotní den byl nepopsatelně krásný.. A to především díky naší rodině a přátelům.
Svatbu můžete připravit jakkoliv dokonalou, najmout si na to drahé agentury a koordinátory, být úžasná a překrásná nevěsta navlečená do extrémně předražených šatů, můžete mít vedle sebe toho nejskvělejšího ženicha, stoly se mohou pod jídlem jen prohýbat, můžete hodiny dumat nad náplní dortu, nad výběrem písniček, nad květinou, nad tím, aby vše bylo dokonalé, můžete vymýšlet tisíc druhů zábavy, aby se svatební hosté nenudili, můžete pozvat DJ, moderátora, aby hosty bavil, můžete se měsíce před svatbou nervovat hloupými detaily, ale to je jen 50% ze svatebního dne, které můžete ovlivnit VY. I kdyby celá svatba byla ze zlata, bez Vašich úžasných přátel a blízkých by Vám všechen ten stres a přípravy nebyly k ničemu. Oni totiž dělají tu svatbu takovou, jaká je. :) Na ženichovi a nevěstě ten den nestojí. :) A já jsem šťastná, že máme tak skvělé přátele a rodinu, kteří zbylých 50% zvládli na jedničku. ;)

Ale více detailů o svatebním dni zase někdy jindy. Vždyť ani nevíte, jak jsme se s Tomem vlastně seznámili, tak Vás přece nebudu zahlcovat hned svatebním dnem.

Co bych chtěla poradit těm, které svatba čeká? :)


1. Vyberte si nějaké krásné, příjemné místo, které se bude líbit Vám, ale i ostatním.

2. Ušetřete si čas přejížděním, zdobením aut, přesunem lidí z místa na místo a vyberte si takové místo, kde můžete udělat zároveň obřad i následnou oslavu a večerní párty. :) Pro všechny i pro Vás je to pohodlnější a věřte, že to každý ocení.

3. Doporučuji svatbu venku (pokud to počasí dovoluje), neumím si představit být zavřená v nějakém sále nebo objektu. Venkovní prostředí prostě nic nepřekoná a nenahradí. :)
Případně stačí zajistit pár bílých stanů a ochranu proti sluníčku i dešti máte hned. :)

4.  Dle mého názoru, co se týká jídla, určitě jsem pro raut a večerní grilování. Slavnostní hostina (oběd) mi přijde hloupost, pokud ho nemůžete zajistit pro všechny zvané hosty. Přijde mi divné, nechat zbylé hosty někde čekat, až se rodina a nejbližší příbuzenstvo naobědvá.

5. Jídlo na raut volte tak, aby byl výběr pestrý, ale nesnažte se za každou cenu vybírat, co nejexotičtější jídlo a pití, když si každý dá stejně nejraději ohrané miniřízečky, kýtu, pivo a víno. :))
Snažte se jíst i vy. Vždy se říká, že nevěsta s ženichem na svatbě ani nic neochutnají, protože prostě nemají čas. Snažte se alespoň uzobávat a najít si chviličku. :) Když si pak večer dáte panáka na lačno, nebude Vám nejlíp ;) Věřte mi, Tom mi to říkal :D

6. Dort volte nejen podle toho, jak vypadá na obrázku, ale také podle toho, aby lidem chutnal. Myslím, že obří krémový dort s tunou marcipánu v parných dnech není úplně nejlepší volba.. ;)

7. Před svatbou se lidi snažte trochu blíže informovat, zda se budou moci na svatbě převléci do něčeho pohodlnějšího. Zda preferujete šaty, případně kravaty do nějaké barvy. Zda očekáváte nějaké, případně jaké svatební dary. A můžete je i lehce seznámit s nástinem nějakého programu. Věřte, že Vám za všechny informace budou vděčni. :)

8. Pokud je to ve Vašich silách, finančních  a logistických možnostech, zajistěte jedno auto nebo dodávku na odvoz osob v pozdějších hodinách do jejich domovů. Ať nemusí polovina svatebčanů řídit a omezovat se tak v pití alkoholu. :)

9. Svatební šaty a boty na podpatku jsou sice krásné, ale určitě volte večer na převlečení něco pohodlnějšího. Ať už jiné, kratší šaty nebo třeba kalhoty, triko a tenisky. :)

10. Nezapomeňte na KPZ - kapsičku poslední záchrany - jehla, nit, náplasti, nůžky a další drobnosti.

11. Nešetřete na prstýncích!! Prstýnky a fotky jsou to jediné, co Vám zůstane jako památka na svatební den. Nevybírejte tedy levné kousky, které budou za pár měsíců černé, případně Vám z nich vypadají kamínky. Vyberte si jednoduché, decentní, aby se Vám ke všemu hodili i až Vám bude 80 let. :)

12. Nešetřete na fotografovi!!! A vybírejte dlouho a dobře. :) Dejte na doporučení a prohlídněte si vždy jiné fotografie ze svateb. To, že má fotograf hezké portréty nebo fotky malých dětí, neznamená, že je to i dobrý svatební fotograf. ;)

13. Profi DJ nebo moderátor Vám během vteřiny dokáže zajistit jakékoliv technické zázemí. Cokoli osvětlit, ozvučit, přichystat promítání, připravit mikrofon a pustit snad cokoli na přání. ;)  Zároveň dokáže hosty pobavit a zvednout je ze židlí. :)

14. Mějte vždy po ruce někoho, kdo Vám se vším pomůže. Svědkyni, družičku, dobrou kamarádku, prostě někoho, kdo Vám bude celý den nosit (lesk na rty, kapesníčky a další drobnosti), kdo Vám nebo fotografovi pomůže držet věci, když se s manželem fotíte, kdo Vám pomůže se obléknout, svléknout a převléknout ze šatů.

15. Svatební den je extrémně krátký! Ano, pro Vás. Uteče to strašně rychle. Ale pro ostatní svatební hosty je poměrně dlouhý. Vymyslete pro ně něco u čeho se na chvíli zabaví. :) Nějaké tipy na zábavu pro hosty napíši zase v dalších článcích. ;)

16. Pozvěte na svou svatbu ty, které máte nejraději. Ne, že pozvete tuhle tetičku, protože je to přece slušnost nebo támhlety, protože to jsou známí a pozvali nás taky na oslavu jejich 50tin. :D Tak takhle prosím ne. Na Vaší svatbě by určitě chtěl být každý, to je jasné, ale je to Váš den a Vy si máte vybírat s kým ho chcete strávit. My jsme si původně řekli, že se vezmeme jen ve 2 se svědky. :) Pak nás ale stále více mrzelo, že kolem sebe máme tolik skvělých lidí, které bychom o to ochudili. A tak jsme si řekli, uděláme malou svatbu, jen pár lidí, kteří jsou nám nejbližší, žádné tetičky, strýčky z Horní a Dolní. Když jsme začali psát na papír, opravdu jen ty nejbližší, které máme rádi a bez kterých by to
na naší svatbě prostě nebylo ono, bylo jich najednou 85. Nebyl tam nikdo, koho bychom museli zvát pouze ,,ze slušnosti,,. Máme spoustu skvělých přátel a bez ani jednoho z těch 85 lidí bychom si to tam neuměli představit.

17. To, že máte opravdu nejlepší přátele na světě, se Vám během svatby určitě několikrát potvrdí, jako nám. Několika překvapením, která pro nás byla připravená, ještě teď nemohu uvěřit. :)

18. Je jasné, že nikdy nikdo nedokáže udělat danou věc, tak jak vy si ji představujete. Dokážete to přece jenom VY. Ano, u spousty věcí to tak je, ale jsou věci, které zvládnou i ostatní. :) Dejte jim prostor, když Vám chtějí s přípravou pomoci. Vy už máte takhle spoustu starostí, takže s výrobou vývazků, výzdobou stanů, sálů, obřadního místa, pečení sladkého atd. si určitě nechte pomoci. :) Jinak byste se z toho zbláznili. Já pomoc dlouho odmítala. A až když už jsem vážně nemohla, zjistila jsem, že pomoc od ostatních není úplně tak špatná. :)

19. Užijte si svůj den, jak jen to jde!!! Nikdy nebude vše do puntíku a na minuty, jak jste si to naplánovali. :) Přecházejte tyto detaily a užívejte si to plnými doušky, ať máte na co vzpomínat a ať jsou ty vzpomínky jen krásné. To, že se budete nervovat, že se zapomnělo na tohle a támhleto a že tohle není, jak mělo být, to Vám v ten den nijak nepomůže a akorát si ho tím pokazíte!

20. A poslední! NEJDULEŽITĚJŠÍ rada!!!! Celých 19 rad a celá tahle ,,věc,, jménem SVATBA je Vám úplně k ničemu, pokud nejste skálopevně přesvědčeni, že vedle Vás u oltáře bude stát ten nejdokonalejšího muž, muž Vašeho života!!! Musíte si být 100% jisti, že je to ON! Pokud to tak je, Vaše svatba bude překrásná, i kdyby se tam pokazilo úplně všechno, co jste měli naplánované. :)

Mějte se rádi :)
Vaše KK



Sledujte:

You Might Also Like

0 komentářů

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe